Dizajn poslovnog prostora

Stereotipski poslovni prostor je često bio predstavljan kao prostorna kocka koja isušuje kreativnost i sprječava suradnju. Na mnogo načina, takvi tradicionalni poslovni uredi, sa svojim neinspirativnim interijerom i odijeljenošću, postaju stvar prošlosti.

Mnogi poslodavci i tvrtke shvatili su da uredsko okruženje izravno utječe na zadovoljstvo, kreativnost i produktivnost zaposlenika. Ovaj trend dobio je zanos u kasnim 90-ima, kad su mnoge tehnološke tvrtke između ostalog bili inovatori u dizajnu svojih poslovnih prostora.
Tehnološke tvrtke razvile su ugled za izgradnju čudesnih radnih prostora, više nalik igralištima na kojima se njihovi zaposlenici vesele raditi. I kao rezultat, privukli su najbolje radnike i dobili su zauzvrat najviše od njih nazad.
U posljednje vrijeme, ova mini revolucija raširila se na mnoge druge tradicionalne industrije. Mnoge velike tvrtke progresivno se kreću prema otvorenim, kreativnim, i suradničkim radnim prostorima.
Prostori često viđeni u malim, kreativnim tvrtkama sada postaju uobičajenim prostorima i u velikim korporativnim okruženjima.

Ključne karakteristike novog dizajna prostora

Otvoreni tlocrti

Studije su pokazale da otvoreni tlocrt poboljšava raspoloženje zaposlenika. Prema tome, moderni uredi su često projektirani da bi potaknuli suradnju, jer moderni poslodavci razumiju da međusobna interaktivnost zaposlenika za vrijeme rada više pogoduje dugoročnoj produktivnosti umjesto štetnosti.

Promjenjiva mjesta rada

Imati zaposlenike koji nisu zavezani za svoje stolove vodi prema smanjenim uredskim troškovima i povećanim mogućnostima za mrežni rad. Otvoreni prostori su također postali vrijedniji kako napreduje tehnologija koja omogućuje zaposlenicima rad sa skoro bilo koje lokacije.

Zajednički prostori

Projektiranje neformalnih površina za sastanke u hodu i suradnje na većim projektima stvaraju osjećaj zajednice u poslovnom prostoru. Zajednički rad na teškim problemima može uvelike povećati produktivnost.

Funkcionalne zgrade

Uredske zgrade velikih tvrtki su sada sve više opremljeni kafićima, restoranima, knjižnicama, barovima, i dvoranama za vježbanje. Teorija kaže da će sretan zaposlenik na poslu vjerojatnije ostati u uredu duže.

Održivost

U porastu, “zeleno” je novo “crno” u projektima dizajniranja ureda, sve više poslovnih subjekata žele projektirati svoj prostor na održiv i ekološki prihvatljiv način. Ne radi se samo o poslodavcima, ekologija je često ključni faktor i kod zaposlenika također.

Dobro osmišljen poslovni prostor ključ je uspjeha za uspješno obavljanje posla, i osnovna potreba onih koji ga obavljaju. Stoga je važno znati koje su potrebe korisnika te prostor prilagoditi njima.
Takav prostor omogućava fleksibilnost, teži održivosti, pobuđuje kreativnost, nudi kvalitetniju komunikaciju samih korisnika.
Vodeći se tim smjernicama nudimo rješenja koja su prilagođena i podređena potrebama klijenta te zadovoljavaju funkcionalna i estetska mjerila omogućavajući ugodniji boravak i korištenje prostora uz zadržavanje prepoznatljivosti.

Reference